Atzīšos, soļanka ilgu laiku nesaskanēja ar manām gastronomiskajām gaumēm, lai gan par to lasīju satriecošas atsauksmes.
Tika uzskatīts, ka iemesls bija nepatīkamā ožas-skaņas asociācija ar soļarku. Vai varbūt sliktā pieredzē, kad cerības izrādījās nepārprotami pārspīlētas.
Bet nē! Es biju pārliecināta: būtība ir tajā, kā pagatavot soļanku (uzsvars uz vārdu “kā”).
Neaizmirstamā tante reiz vienā ziemā mani pacienāja ar gardu cienastu. Un tas bija… soļanka! Tā sabrūk šķietami nesatricināmi stereotipi.
Tagad klāt ir rudens un dienas sāk palikt aukstākas, gribu, lai zupa mani ilgi silda, ir barojoša un garšīga. Labi, ka mana tante man iemācīja gatavot visgardāko soļanku. Pagatavoju… Padalīšos ar recepti.
Kā pagatavot soļanku
Buljona sastāvdaļas
1 kg cūkgaļas ribiņas
2,5 litri ūdens
1 sīpols
1 burkāns
pētersīļi
selerijas
Lasi vēl: Šīs 3 zvaigžņu zīmes var satikt savu mīlestību aptumsuma laikā 18. septembrī
Sastāvdaļas soļankas sātīgumam
300–400 g gaļas produktu
3 marinēti gurķi
1 sīpols
2 ēd.k. sviests
1–2 ēd.k. tomātu pastas
2-2,5 litri cūkgaļas buljona
kaperi, olīvas, olīvas pēc garšas
lauru lapa
sāls pēc garšas
citrons, zaļumi (pasniegšanai)
Sagatavošana
1.Buljonu labāk pagatavot iepriekšējā dienā. Iespējams no cūkgaļas ribām.
2.Pirms vārīšanas, tās viegli apcep savos taukos. Apmēram divas minūtes.
3.Uz kilogramu ribiņu vajadzēs līdz divarpus litriem ūdens. Tiklīdz tas uzvārās, samaziniet uguni līdz minimumam un nosmeliet putas un daļu peldošo tauku. Bet ne visu, jo plāns tauku slānis saglabās buljona garšu.
4.Ielieciet veselu sīpolu. Vāra līdz divām stundām.
5.Stundu pirms gatavības buljonā ielieciet burkānus, pētersīļus un seleriju (ja vēlaties). Sāls nav jāpievieno vispār, bet, ja pievieno sāli, tad tikai nedaudz.
6.Kad ribiņas ir izvārījušās, ievietojiet tās atsevišķā bļodā. Atdzesējiet. Uzglabājiet visu ledusskapī. Atstāj visu uz nakti ledusskapī.
7.Nākamajā dienā savāciet 300-400 g gaļas produktu: ribiņu gaļu, šķiņķi, medību desiņas, speķi, krūšu gabalu – visu, kas jums ir, lai soļanka iznāktu patiešām ar asorti gaļu. Sagriež visu strēmelēs.
8.Nomizo trīs lielus marinētus gurķus, izņem sēklas un arī sagriež strēmelītēs.
9.Sīpolu sagriež mazos kubiņos – 1 gab. Apcep to divās ēdamkarotēs kausēta sviesta līdz caurspīdīgi, pievieno karoti vai divas tomātu pastas. Pēc tam – strēmelēs sagrieztus gurķus un gaļu. Vāra uz lēnas uguns 10–15 minūtes.
Kā pagatavot soļanku: pēdējās piezīmes
1.Kamēr pannā sautē zupas pildījumu, uz uguns liek katliņu ar buljonu (2–2,5 l). Ir pienācis laiks sagatavoto pannas saturu pārnest buljonā.
2.Ļaujiet tam vārīties vēl 5-7 minūtes. Pēc tam pievienojiet kaperus pēc garšas kopā ar marinādi, olīvām, melnajām olīvām un lauru lapām.
3.Tagad pagaršojiet, vai ir pietiekami daudz sāls. Ja dvēsele lūdz, pievienojiet vēl sāli.
4.Kad zupa gatava, noņemiet to no uguns un ļaujiet zupai atpūsties. Pasniedz ar citrona šķēlīti un zaļumiem.
Soļanka bez kartupeļiem
Nevajadzētu pievienot skābo krējumu, tas īsti neiet kopā ar kūpinātu gaļu. Jūs tagad zināt, kā pagatavot soļanku. Un nekādu kartupeļu!
Šim ēdienam ir daudz recepšu, pat ar stori, belugu, zvaigžņu stori, uz vīna, ar sēnēm, pasniedz pannā, nevis kā zupu – tajās nav kartupeļu.
Pagatavo sev un baudi – labu apetīti! Jā, olīvas pirms gatavošanas ir jānomazgā un olīvām jāizņem kauliņi.